Tratamente stomatologice și endodonție în antichitate

stomatologie antichitate
Gaurirea dintelui pentru tratament pe canal in antichitate

            Referitor la una dintre postările noastre anterioare despre implanturi, respectiv în „Primele implanturi dentare cunoscute ale omenirii” și care ar fi datată în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, s-ar cuveni să facem câteva completări. Acestea se referă și la alte dovezi ale existenței implanturilor. Dovezi timpurii, dacă ne este permisă exprimarea.

            În urmă cu aproximativ 9000 de ani, în Valea Indului, s-au descoperit dinți care prezentau evidente indicii de practică și tratamente stomatologice. Civilizația Indului a fost una dintre primele cinci civilizații ale lumii antice, cele mai multe situri arheologice fiind deschide pe actualul teritoriu al Pakistanului.

            Într-unul din aceste situri, la Mehrgarh, într-un mormânt de acum 9.000 de ani, s-au găsit dinți care prezintă urme clare de tratament. Mai precis, găuri date cu burghiul. Tehnica de găurire a dinților, cu burghie rudimentare, a fost reconstituită de cercetători. Surprinzător, s-a demonstrat că pentru a găuri un dinte și a pregăti astfel terenul pentru un tratament dentar, nu este nevoie de mai mult de un minut. Astfel, pacienții nu ar fi suferit foarte mult timp din această cauză.

Tratamente de endodonție la German System Dent

            Cercetătorii au găsit dovezi că se foloseau un fel de umpluturi bazate pe ceară de albine. Foarte probabil aveau un scop bine determinat, respectiv acela de a alina durerile. Să mai spunem că la Mehrgarh s-au descoperit, în total, doar 11 dinți cu urme evidente de găurire, dintr-un total de 3.880 examinați, aparținând unui total de 225 de morminte individuale.

            Ceea ce demonstrează că în acele timpuri străvechi stomatologia și echivalentul endodonției de astăzi nu erau practici foarte folosite. Păreau a fi mai degrabă ocazionale. Comparativ cu situația de astăzi, am putea să evidențiem drept cauze speranța de viață din antichitate. La fel, specificul alimentației de atunci și probabila lipsă de carii datorată alimentelor dulci.

Tratamente de stomatologie antică descoperite în Slovenia

            În 2012 s-au găsit dovezi ale tratamentelor dentare pe teritoriul Sloveniei de astăzi. Arheologii au stabilit data acestor dinți ca fiind aproximativ 6.500 de ani BC. Este vorba de mandibula unui adult ce părea a avea între 25-30 de ani.

            La această vârstă, pentru un om din acea perioadă erau mai rar prezente cariile, tocmai din cauza dietei de atunci a oamenilor. Apoi, dacă ne referim la dinții bărbatului din Slovenia, aceștia prezentau o fisură de-a lungul axei dintelui. S-a emis ipoteza că putea fi cauzată de un accident sau a apărut ca urmare a activității acestuia. În antichitate, oamenii își foloseau dinții și pentru alte scopuri, nu doar pentru a se hrăni. De exemplu, bărbații țineau între dinți scule în timp ce lucrau sau vânau. Femeile strângeau fuioarele în timp ce țeseau.

            Cazul la care ne referim a fost subiectul a numeroase articole științifice, dat fiind interesul major pentru stomatologia antică. Încheiem cu precizarea că mandibula respectivă a fost descoperită de fapt în urmă cu 100 de ani, dar a stat în depozitul unui muzeu. Abia în 2012 arheologii au descoperit aspectul despre care am discutat mai sus.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*