Despre sângerarea gingivală

stomatologia explicata
primul semn de gingivita

Stomatologia explicată; gingia

Noi, pacienții, precum și medicii stomatologi suntem toți de acord că un zâmbet frumos înseamnă o dantură sănătoasă. Că o dantură sănătoasă se bazează pe gingii sănătoase. Gingia este țesutul moale, fibros, puternic vascularizat, care fixează dinții pe mandibulă și maxilar. Aceasta înconjoară dinții, având rol în susținerea și protejarea acestora. Gingia este alcătuită din țesut conjunctiv tapetat cu țesut epitelial scuamos stratificat și funcționează ca un sigiliu în jurul rădăcinii dinților și a osului.

Gingia, fiind un indicator al sănătății organismului, rezultă că pierderea sănătății acesteia poate afecta sănătatea generală. Recunoaștem gingia sănătoasă după fermitate și culoarea sa roz. Menținerea sănătății gingiilor și prevenția afecțiunilor gingiilor sunt strâns legate de o igienă corect executată acasă zilnic, dar și de controlul stomatologic periodic și igienizarea profesională bianuală. Igiena zilnică trebuie să însemne un periaj corect executat de două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură antibacteriene.

Ce pot indica modificarile gingiei?

Cele mai frecvente afecțiuni gingivale constatate de stomatologi sunt gingivita și paradontoza. Amândouă au simptom sângerarea gingivală. Igiena orală necorespunzătoare favorizează formarea plăcii bacteriene și a tartrului, ceea ce duce la inflamarea gingiei. Aceasta slăbește, devine moale, umflată și se retrage de pe rădăcina dinților, lăsând poartă deschisă agenților patogeni către os. Gingia afectată capătă o culoare roșiatică, este sensibilă și poate cauza dureri. Prin retragerea gingiei inflamate de lângă dinte se formează pungi parodontale unde se acumulează tartru și bacterii care favorizează apariția infecției.

Sângerarea gingiei este un semn al inflamării acesteia. Diagnosticul de gingivită este doar începutul reversibil pentru ceea ce în timp poate deveni paradontoză. Condiția pentru reversibilitatea gingiviei este ca un stomatolog să identifice la timp inflamația și să o trateze corespunzător. De aceea, controlul stomatologic regulat este important. Alternativa în condițiile netratării la timp a gingivitei, este pierderea dinților ca urmare a paradontozei ireversibile. Alte motive ale sângerării gingivale pot fi fumatul și mestecatul tutunului, dar și traumatismele minore provocate de un periaj brutal sau cu o perie prea dură.

stomatologie bucuresti

Alte cauze ale afecțiunilor gingivale

Avitaminozele, carențele de vitamina K sau C se află și ele printre cauzele sângerărilor gingivale. Unele boli au, de asemenea, printre manifestări sângerarea gingivală și aici amintim leucemia, hemofilia,  diabetul, boli arteriale sau capilare, unele afecțiuni autoimune etc. Dar nu numai unele boli cauzează sângerări gingivale, ci și unele medicamente și tratamente de tipul chimioterapiei, radioterapiei, aspirina, unele analgezice, anticoncepționale și antidepresive. Dereglările hormonale pot fi, de asemenea, între factorii cauzali ai sângerărilor gingivale.

Bolile gingiilor pot duce la complicații cum ar fi bolile de inimă, AVC, boli de rinichi sau plămâni, cancer, osteoporoză. Pentru a evita complicațiile de orice tip și pentru a păstra dantura întreagă un timp cât mai lung este necesar să apelăm la un medic stomatolog pentru a identifica corect cauzele sângerării gingivale și a găsi cele mai potrivite metode de intervenție.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*