Gingivectomia și gingivoplastia – cauze si tratamente

stomatologie bucuresti
cauze si metode de tratare

Chirurgia în stomatologie

Sănătatea și aspectul frumos al gingiilor sunt părți importante ale sănătății orale și esteticii generale a zâmbetului. Un zâmbet cu adevărat frumos înseamnă nu numai o dantură sănătoasă și frumoasă, dar și gingii al căror aspect reflectă sănătatea acestora. O gingie sănătoasă se recunoaște după culoarea roz deschis și fermitatea atașamentului acesteia pe dinți.

Când gingia este afectată, se pot observa cu ochiul liber simptome precum schimbări de culoare, dezlipirea gingiei de pe dinți și formarea buzunarelor parodontale. Buzunarele parodontale favorizează înmulțirea bacteriilor, formarea plăcii bacteriene și a tartrului. De aici la inflamarea gingiei și apariția gingivitei nu mai este decât un pas. Gingivita avansează, se instalează paradontoza, iar stadiul final al acesteia înseamnă pierderea dintelui.

În cabinetele stomatologice, se intervine la timp pentru a evita pierderea dinților, apelându-se la gingivectomie și gingivoplastie.

Ce este gingivectomia?

Gingivectomia este procedura chirurgicală prin care se incizează și se îndepărtează acea parte din gingie care înconjoară un dinte. Medicul stomatolog va opta pentru acestă procedură în tratamentul bolilor gingivale manifestate la nivelul gingiilor prin buzunare parodontale. Scopul urmărit prin gingivectomie este eliminarea porțiunilor din gingie dezlipite de dinte, pentru a se obține o gingie etanșă.

Gingivectomia mai este utilă în cazul cariilor subgingivale, unde este necesară rezecția gingiei pentru a crește vizibilitatea și a ușura accesul la partea cariată a dintelui și obturarea acestuia.  Gingivectomia mai este practicată în cazurile de hiperplazie gingivală. Hiperplazia gingivală înseamnă de fapt un exces în creșterea în volum a gingiilor. Îndepărtarea excesului de țesut ce avansează spre coroana dintelui va restabili forma și înălțimea liniei de joncțiune între dinte și gingie și va reda eleganța zâmbetului.

Procesul de gingivoplastie

În asociere cu gingivectomia, este necesară uneori o procedură de gingivoplastie, prin care stomatologul realizează remodelarea chirurgicală a gingiilor. Gingivoplastia are rol estetic, restabilind forma naturală a gingiei. Pentru efectuarea procedurii, stomatologul va utiliza bisturiul, electrocauterul sau laserul. Trebuie știut că ambele proceduri sunt proceduri chirurgicale, invazive, care se fac sub anestezie locală în vederea unui control cât mai bun al durerii. Procedura poate dura de la câteva minute până la o oră. Rezultatul procedurii depinde de profesionalismul și îndemânarea medicului stomatolog și de respectarea strictă a regulilor de igienă înainte, în timpul și după desfășurarea procedurii. Precauțiile luate au o importanță deosebită și afectează direct rezultatul obținut. Anterior procedurii, pentru a diminua riscul de infectare, se impune detartrajul și periajul profesional. În această primă etapă, stomatologul are ca scop igienizarea cavității bucale, eliminarea tuturor depozitelor acumulate pe dinți și sub gingie.

După operație, zona în care s-a operat este sensibilă la frig și vulnerabilă la infecții. Evoluția ulterioară depinde de menținerea igienei orale și de starea osului. Vindecarea durează 2-3 luni, dar rezultatul este vizibil atât estetic, cât și morfologic și funcțional

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*