Tratamente stomatologice; obturația de canal

stomatologie aplicata
Stomatologie aplicata: tratament endodontic

Stomatologie aplicată; extirpare nerv și obturație de canal

Cabinetele de stomatologie au întotdeauna ca prim obiectiv păstrarea cât mai integră a danturii și a funcției acesteia. Astfel, dintele afectat de carii sau de traumatisme necesită o reconstituire pentru a-și recăpăta funcțiile morfologice și funcționale. Procedura se numește obturație. Pentru obturații se pot folosi diverse materiale cum ar fi amalgamurile, cimenturile dentare sau materialele compozite.

Clinicile și cabinetele de stomatologie folosesc din ce în ce mai puțin amalgamul. Medicina modernă a făcut loc unor materiale noi mai performante tehnic, estetic și mai bine tolerate de organismul uman. În funcție de modul în care acestea se întăresc, materialele compozite pot fi chimio sau fotopolimerizabile.

După curățarea cariei, în cazul în care pulpa dentară a fost afectată de infecție, este necesară scoaterea nervului. Este unul din momentele de care ne speriem fiecare când ne gândim la o intervenție stomatologică.

Care este procesul unei obturații de canal? Am pregătit pentru voi un filmuleț de prezentare.

Dureri dentare după obturația de canal

Medicii stomatologi acceptă faptul că la unii pacienți cu obturație dentară se manifestă unele senzații de disconfort și dureri specifice. La prima vedere acestea nu pot fi explicate. Și totuși, există situații în care din diferite cauze, dintele obturat doare. După obturație dintele rămâne o vreme sensibil la diferențele de temperatură, la presiune și la dulce și dă senzația de durere. Această sensibilitate este însă temporară și trece în câteva săptămâni.

Orice stomatolog trebuie să spună pacientului că dintele sensibilizat are nevoie de timp să își revină. Durerea dispare de la sine fără a necesita proceduri anume. Cel mai grav tip de durere după obturație este durerea acută, înțepătoare, continuă, care persistă în timp și are tendința de a se agrava. Acest tip de durere semnalează faptul că dintele nu mai este sănătos și că pulpa acestuia a fost afectată. În astfel de cazuri vă recomandăm să efectuați de urgență un control stomatologic. Este necesar un tratament endodontic, adică o obturație de canal.

stomatologie Bucuresti
Medicii stomatologi recomandă urmărirea durerilor, să observați dacă trec de la sine sau este nevoie de o vizită la cabinetul de stomatologie

Un alt tip de durere care poate să apară după obturație este durerea apărută la masticație sau în timpul mușcăturii. Aceasta poate fi cauzată de o lucrare prea înaltă, care la masticație, deranjează dinții din partea opusă. Este o problemă care se rezolvă cu o vizită la medicul stomatolog care va șlefui lucrarea. Dentistul dvs o să-i reducă reducă înălțimea și o va aduce la o formă care să nu incomodeze masticația. S-a observat că, în cazul în care doi dinți pe părți opuse, cu obturații dintr-un metal diferit vin în contact direct, pot genera o durere acută.

Dureri iradiante

Stomatologii recomandă ca în cazul durerilor iradiante să se urmărească dacă nu cumva se diminuează și dispar singure în timp. Este posibil ca acestea să fie doar dureri reminiscente. În caz contrar, este necesară o vizită la medicul stomatolog. Durerea ar putea fi cauzată de un alt dinte afectat, aflat în imediata vecinătate a celui obturat, care necesită îngrijiri stomatologice.

Mai trebuie menționate reacțiile alergice de tipul mâncărime, umflături etc. care pot apărea la amalgamul folosit. Pentru cazurile în care durerea apare la un dinte cu obturație de canal se recomandă urmărirea evoluției durerii. Există posibilitatea, ca și în cazul anterior, să fie vorba de o simplă durere reminiscentă. Și aceasta o să dispară în timp. În caz contrar, dacă durerea se agravează, cauza ar putea fi tratamentul endodontic care a precedat obturația coronariană. În acest caz este necesar un control stomatologic și retratarea dintelui.

3/5 (1 Review)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*