Șlefuirea dinților între fațete dentare și ritual

Slefuirea dintilor si montarea coroanelor dentare
tehnica slefuirii dintilor pentru montarea coroanelor dentare

Fațetele dentare sunt lucrări din ceramică sau materiale compozite specifice. Sunt utilizate în scopuri exclusiv estetice. Acoperă spațiile dintre dinți, corectează pe cei inestetici. Nu au rol în masticație.

Șlefuirea dinților este folositoare sau nu, depinde la ce criteriu ne raportăm. Din punct de vedere estetic însă, șlefuirea dinților poate folosi montării de fațete dentare, este așadar un proces intermediar, premergător operației în sine. Ignorăm pentru textul de față alte operațiuni de acest gen și care sunt obligatorii în lucrările de protetică dentară.

Fațete dentare la Germansystemdent.ro

Cum spuneam, criteriile de raportare sunt diferite. În cazul practicilor ancestrale de așa-zisă modelare a corpului, șlefuirea dinților se face în mod exclusiv estetic, iar uneori este un adevărat ritual. Din punctul de vedere al culturilor care practică aceasta. Noi însă, deslușim aspecte de autodistrugere. Din perspectiva modernă, beneficiind de un cu totul alt bagaj de cunoștințe, să-ți șlefuiești dinții este sinonim cu ignoranța și înapoierea.

Efectul fațetelor dentare asupra aspectului vedetelor; colecție de articole

Pregătirea pentru fațetare

Șlefuirea dinților pentru montarea fațetelor dentare se face cu un scop bine definit, respectiv acela când modificările estetice preconizate sunt de o amploare relevantă. Când să aplici fațetele dentare peste niște dinți relativ mari, voluminoși, ar însemna practic să creezi o dantură monstruoasă. Căci ce altfel de senzație ar putea avea pacientul care, având oricum niște dinți mari, inestetici, vine la dentist pentru o corecție? Iar medicul stomatolog, să-i pună pe deasupra niște fațete care-l vor face de-a dreptul hidos. Dar, fiți siguri că este doar un exemplu teoretic și absolut demonstrativ. În realitate nu există așa ceva.

Or, tocmai pentru ca fațetele dentare să se potrivească și să producă estetic adorită, șlefuirea dinților devine obligatorie. Este un procedeu minim invaziv. Dinții se vor șlefui într-o profunzime de zecimi de milimetru, 0.2 – 0.5 mm.

În celelalte cazuri, când fațetele dentare au destinația precisă de a acoperi spațiile interdentare, este puțin probabil că stomatologul dvs va avea nevoie de acest procedeu.

Aspectul dinților în ritualuri ancestrale

Cum sugeram mai sus, există însă și un alt scop pentru care se șlefuiesc dinții: estetica popoarelor primitive. Modificarea aspectului natural al ființei umane face parte din cultura popoarelor îndepărtate de epicentrul geografic al civilizației europene. Fără a le considera rase inferioare, trebuie observat însă că modificarea aspectului, inclusiv a dinților, face parte din modul de viață al acestora. Întâlnim aceste manifestări în grupurile etnice polineziene, din Australia, Africa, acestea fiind cele mai elocvente.

dinti slefuiti
Ota Benga, pigmeu din Congo tratat ca un animal, expus în cuști la zoo…

Referindu-ne la dantură, de exemplu, în Bali, credința populară este aceea că dacă ai canini proeminenți atunci caracterul tău este apropiat de cel al animalelor. Ceea ce nu este bine. Or, părinții consideră că „ultima lor datorie” în creșterea și educația copiilor este de a le elimina această trăsătură apropiată de a unui animal de pradă. În consecință, când se consideră că pot deveni adulți li se extrage caninul. Practica se numește „Potong gigi

Când dinții fac legătura cu animalele de pradă

Triburile din bazinul Congo al Africii folosesc și ele șlefuirea dinților ca pe un ritual de inițiere. Nu devii stăpân pe destinul tău, nu poți să-ți întemeiezi o familie dacă nu ai ceva ce te distinge de semenii tăi. Dantura de exemplu, șlefuirea dinților. Pe aceștia, pe tinerii din Congo, Republica Centrafricană sau Gabon, nu exclusiv însă, îi umple de mândrie șlefuirea dinților astfel încât să le dea ceva din animalele pe care le respectă; crocodili sunt cel mai întâlnit caz.

În Sudan, ascuțirea dinților dă o anume putere spirituală. Dacă doreai să ai putere asupra semenilor tăi, în vremurile de demult, trebuia să ai neapărat dinții ascuțiți.

Europenii n-au înțeles întotdeauna că șlefuirea dinților la vechile triburi era de fapt o parte din credința lor. Așa cum, probabil, nici africanii nu ar fi înțeles autoflagelarea. (O metodă de a te biciui singur și a te supune unor cazne teribile în scopul de a îndepărta anumite pericole, de a obține iertarea Domnului.) Reamintim, autoflagelarea a fost practicată în Evul Mediu, mai ales în vremea marilor molime.

Dovada cruzimii populației de tip european, ar putea fi și celebrul caz al lui Ota Benga. Un african din Congo care a fost expus în cușcă în SUA și a locuit la Zoo Bronx. Ota Benga avea dinții ascuțiți ca la un crocodil.
Sursă alternativă: Dental Ritual Mutilations and Forensic Odontologist Practice: a Review of the Literature

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*