3 din 4 români au dantura incompletă

stomatologie la clinica german system dent bucuresti

Un studiu Eurostat realizat în 2016 număra în România un total de 16285 de stomatologi cu drept de practică care deservesc populația țării noastre. Aceasta s-ar traduce într-un număr de 82,75 stomatologi la suta de mii de locuitori. Trebuie să observăm că acesta este un punctaj destul de bun în clasamentul european, în care, deși suntem devansați de Grecia, Bulgaria și Cipru cu peste 100 de dentiști la mia de locuitori, suntem mult înaintea Poloniei care înregistrează 33,2 dentiști la suta de mii de locuitori și a Slovaciei cu doar 49,7 dentiști la mia de locuitori.

Un alt studiu, de această dată al Asociaţiei Dental Office Managers, ne arată că în ciuda numărului medicilor stomatologi cu drept de practică, starea sănătății orale a populației României este precară și lasă de dorit. Un procent de 70% dintre români au un dinte lipsă, iar procentul celor care nu mai au nici un dinte pe arcade urcă până la un îngrijorător 30% din populație, în timp ce media europeană este de doar 10%. Așadar, nu este de mirare faptul că numărul pacienților care au beneficiat de un implant s-a triplat de la 1300 tratamente efectuate în perioada 2008-2012, la 3900 tratamente înregistrate în perioada 2013-2017.

400.000 de copii nu se spală pe dinți

Explicația acestor statistici stă în comportamentul populației relativ la igiena dentară. Statisticile ce se pot găsi în mass-media pe acest subiect demonstrează o lipsă de educație și de interes în acest domeniu. Într-un studiu din 2018, se pomenește o cifră de 400.000 de copii care nu au făcut cunoștință cu periuța și pasta de dinți și care nu au formată deprinderea spălării pe dinți, în timp ce consumul de pastă de dinți și numărul periuțelor de dinți schimbate anual se poziționează pentru România sub media europeană.

stomatologie pentru copii in Bucuresti

Un studiu de piață recent realizat de Millward Brown România și citat de asemenea în mass-media arată că deși 40% din populația României încă nu a vizitat un cabinet de medicină stomatologică, 6 români din 10 au efectuat vizita anuală stomatologică în cursul anului trecut.

Creșterea procentului persoanelor care vizitează cabinetele stomatologice și a numărului persoanelor care beneficiază de tratamente specializate, de exemplu implanturi, este pusă pe seama creșterii nivelui de educație, dar și pe fondul unei îmbunătățiri economice și a creșterii ofertei pieței de stomatologie.

Dezvoltarea și diversificarea pieței de stomatologie, apariția clinicilor dentare, diversificarea și perfecționarea materialelor utilizate pentru protezare, pentru implanturi și coroane, pentru fațetare au dus la apariția unei oferte mai accesibile pentru pacienți și deci la creșterea cererii din partea acestora.

Cu toate acestea, în ciuda progresului realizat, România este încă în urma țărilor dezvoltate, iar pentru o mai bună sănătate dentară a întregii populații, se impune creșterea nivelului de educație atât în ceea ce privește regulile de igenă dentară zilnică, cât și în ceea ce privește necesitatea efectuării controalelor stomatologice regulate.

Vrei să fii medic, să devii dentist? Urmează o facultate de stomatologie…

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*