Reconstrucția corono-radiculară

reconstructie corono radiculara
reconstructie corono-radiculara

Deși este una dintre cele mai frecvente proceduri efectuate în cabinetul stomatologic, nu multe persoane știu de fapt ce este reconstrucția corono-radiculară și când este recomandată.

Reconstrucția corono-radiculară este de fapt o proteză dentară fixă concepută pentru un singur dinte, formată dintr-un pivot și bont. Această proteză are rolul de a reda dintelui cu daune majore la nivelul coroanei atât funcționalitatea inițială, cât și aspectul estetic.

Pivotul nu ar trebui să fie confundat cu implantul, deși la o primă vedere cele două proteze sunt asemănătoare. Spre deosebire de implant care se montează direct în osul maxilarului, pivotul se cimentează în restul de rădăcină rămas în os, după tratarea acestuia. Pivotul intraradicular poate fi prefabricat sau realizat în laborator din diferite materiale precum fibră de sticlă, quartz, fibră de carbon, din aliaj metalic sau oxid de Zirconiu. Pivoții realizați în laborator au avantajul de a avea forma adecvată și necesară, conform amprentei personale, spre deosebire de pivoții prefabricați cu formă standardizată cilindrică.

Bontul este partea supragingivală a protezei care înlocuiește partea lipsă din coroana dintelui. Pe bont se va sprijini coroana care se va aplica ulterior peste proteză, astfel încât acesta, bontul, trebuie să aibă dimensiuni mai mici, iar modelarea sa trebuie să țină seama de lucrarea finală.

Recomandări de reconstrucție

Reconstrucția corono-radiculară este recomandată în cazul dinților cu daune majore la nivelul coroanei. De obicei, daunele majore ale coroanei dinților sunt cauzate de carii sau de traumatisme, cazuri în care se urmărește, pe cât posibil, salvarea dintelui.

Scopul reconstrucției crono-radiculare este salvarea dinților fracturați, a celor cu obturații voluminoase sau recuperarea dinților devitali (care și-au pierdut pulpa dentară). Această procedură este recomandată în cazul dinților parțial distruși pentru că are avantajul de a crește rezistența mecanică a acestora. În plus, reconstrucția corono-radiculară oferă posibilitatea unor lucrări protetice mixte.

Factorii de reușită a reconstructiei corono-radiculare

Reușita procedurii de reconstrucție corono-radiculară depinde de factori multiplii și diverși cum ar fi:

– alegerea și adaptarea corespunzătoare a pivotului la canalul radicular și o cimentare corectă a acestuia;

– adaptarea și modelarea bontului la lucrarea finală;

– tratarea corespunzătoare a afecțiunilor inflamatorii și parodontale preexistente;

– tratarea endodontică corespunzătoare a rădăcinei în care se fixează pivotul;

– să existe o implantare suficientă, iar pereții coronarieni restați pe care se face reconstrucția să fie suficient de înalți.

Pentru reușita procedurii, medicul ales și colaborarea cu acesta sunt deosebit de importante, deciziile luate de acesta în alegerea materialelor cu care se lucrează precum și experiența și îndemânarea acestuia putând influența decisiv rezultatul final.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*