Radiografia dentară panoramică

radiografie dentara panoramica

Când te prezinți la medicul stomalog pentru prima oară, înainte de a proceda la stabilirea tratamentului, este necesară o evaluare a stării clinice a danturii. Pentru un diagnostic corect, uneori nu este suficientă o simplă evaluare vizuală, pentru că o serie de afecțiuni ascunse cum sunt cariile interdentare, infecțiile profunde sau unele fracturi dentare fine pot trece neobservate. De aceea, medicul stomatolog vă va solicita să faceți o ecografie panoramică chiar înainte de prima consultație.

Radiografia panoramică îl va ajuta pe medic să vă pună un diagnostic corect, dincolo de ceea ce se poate observa la prima vedere și prevenind numeroase posibile complicații ulterioare. Un diagnostic corect este baza unei scheme de tratament corecte, care va ajuta pacientul să își recapete zâmbetul sănătos și frumos.

Radiografie dentară panoramică

Ce este radiografia panoramică

Radiografia panoramică este imaginea plană a întregului ansamblu dentar: dinți, maxilar, mandibulă, țesuturi moi, articulații temporo-mandibulare. Între utilitățile comune ale radiografiei panoramice, pe lângă cea de diagnostic și cea de stabilirea tratamentului, o deosebită importanță o are funcția profilactică a acesteia. Faptul că medicul are posibilitatea de a depista în stare precoce afecțiunile dentare, încă înainte de a deveni vizibile, simplifică și ușurează tratamentul ce va fi aplicat ulterior, evitându-se complicațiile.

Când se folosește radiografia panoramică

Radiografia panoramică se folosește în evaluarea inițială ce precede tratamentul, în diagnosticare, fiind obligatorie pentru procedurile mai complicate care îi vor urma, sporind șansele acestora de reușită. Medicul va putea efectua pe baza radiografiei o evaluare a structurii osoase de susținere și a danturii. La radiografie se pot observa dinții neerupți, poziția molarilor de minte, fracturi ale maxilarului sau mandibulei, particularități care vor influența direct schema de tratament ce va fi aplicată ulterior. Neobservarea acestora înainte de stabilirea schemei de proces poate periclita rezultatele ce se vor obține ulterior și gradul de satisfacție al pacientului.

Radiografia panoramică mai este necesară înainte de montarea implanturilor sau de aplicarea aparatelor dentare. Acestea necesită o cunoaștere exactă a stării clinice a ansamblului dentar, detalii importante legate, de exemplu, de înălțimea masei osoase, prezența unor inflamații la nivelul rădăcinilor dintelui, carii, leziuni dentare sau fisuri. Dacă la radiografie se remarcă existența unei carii aceasta trebuie tratată corespunzător înainte de a se proceda la aplicarea aparatului. Tipul protezelor alese și modul de montare a acestora vor fi influențate de cantitatea osoasă.

Mai mult decât atât, radiografia panoramică trebuie refăcută înainte de controlul stomatologic periodic de șase luni pentru a observa de timpuriu modificările intervenite, oricât de mici ar fi acestea. În cazul resorbției osoase, de exemplu, se impune adaptarea corespunzătoare a protezei.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*