Supraprotezarea pe implant dentar și proteza totală

proteza implant dentar
diferenta dintre proteza totala si supraprotezare pe implant dentar

Edentația, mai exact lipsa dintelui este o problemă care cauzează pacientului probleme complexe, pornind de la problemele de masticație și de fonație și ajungând până la afectarea aspectului fizionomic și la problemele psihice. O astfel de patologie cu urmări atât de complexe, care depășesc cu mult nivelul aparenței estetice, cere măsuri clare și ample în cabinetul medicului stomatolog.

Odată ajuns în cabinetul medicului, pacientul va afla că soluția pentru dintele său lipsă este protezarea. Iar pentru astfel de cazuri, medicul are la îndemână două variante: proteza totală și supraprotezarea pe implant. Între cele două tipuri de proteze există diferențe importante care sunt decisive în alegerea pe care o face medicul împreună cu pacientul pentru soluționarea cazurilor de edentație.

Proteza clasică. Pro și contra

Prima variantă, proteza clasică, din acril, deși pare avantajoasă având în vedere prețul mai mic și timpul redus de realizare, prezintă o serie de dezavantaje care trebuie avute în vedere.

O proteză clasică are o eficiență masticatorie mult mai scăzută față de proteza sprijinită pe implant. Dacă dimensiunea osului și forma acestuia nu ajută, proteza va trebui fixată cu geluri aditive speciale, iar de cele mai multe ori vom constata că protezele clasice trebuie refăcute periodic ca urmare a modificării în timp a osului de sprijin.

De asemenea, trebuie observat că proteza clasică impune unele restricții în alimentație, nefiind adecvată pentru masticația alimentelor dure sau lipicioase. Purtată direct pe gingie, proteza clasică are o proastă acțiune asupra acesteia, punând presiune directă asupra sa în timpul masticației suprasolicitând-o.

Supraprotezarea

În schimb, supraprotezarea este mai costisitoare și presupune costuri suplimentare pentru implanturile dentare pe care aceasta se va sprijini. Totodată, supraprotezarea este o lucrare mai complexă și presupune o durată mai mare de finalizare, montarea implanturilor fiind în sine o lucrare de durată.

supraprotezare pe implant dentar
Supraprotezarea pe implanturi dentare

Avantaje și dezavantaje

Aceste dezavantaje vin însă la pachet cu o serie de avantaje clare, care fac din proteza pe implant o opțiune mai bună pentru pacient. Astfel, prin comparație cu proteza clasică, datorită implanturilor pe care este sprijinită, această proteză oferă o stabilitate mai bună și nu în ultimul rând o protejare mai bună a gingiei de forțele exercitate în timpul mestecării.

De aceea proteza sprijinită pe implanturi este mult mai potrivită pentru mestecarea alimentelor dure, fără a necesita folosirea gelurilor aditive. Eficiența masticației este mult crescută, iar pacientul are un confort sporit datorită stabilității protezei și rezistenței acesteia.

Un alt avantaj, deloc de neglijat al protezei sprijinite pe implanturi, este faptul că nu necesită întreținere periodică precum proteza clasică, iar modificarea osului nu o afectează. Supraprotezarea pe implant dentar este o opțiune mai bună pentru rezistența, durabilitatea și confortul pe care îl conferă pacientului.

4/5 (2 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*