Proteza dentară și acomodarea

proteza dentara
Obisnuirea cu proteza dentara se face in timp

Trebuie să fim extrem de norocoși pentru a ne bucura pe tot parcursul vieții de o dantură naturală și sănătoasă. Acest lucru se întâmplă în foarte puține cazuri și este vorba despre o serie de factori care să ne ajute la atingerea acestui scop. Sintetic, aceștia sunt:

  • moștenirea genetică a fiecăruia dintre noi;
  • igiena personală pe care o avem și în general toate obiceiurile noastre;
  • sănătatea generală este în strânsă legătură cu dantura noastră;
  • relația noastră cu medicul stomatolog, dacă îl vedem mai des este limpede că avem timp să facem corecțiile necesare. 

Aflați despre implantul dentar, rutină și soluții
Lucrări de protetică dentară la German System Dent

Părăsind acest cadru ideal, ne îndreptăm spre realitatea care nu este pe placul nimănui. Totuși, trebuie să fim recunoscători că există soluții pentru problemele dentare ale fiecărei persoane. Astfel, ajungem la situația purtării unei proteze dentare. Știm deja din filme, reclame și alte surse care au format o părere colectivă, faptul ca protezele dentare sunt incomode.

Pentru a veni în ajutorul persoanelor care urmează să apeleze la o proteză dentară, astăzi vom prezenta perioada și modul de acomodare cu proteza dentară. Trebuie să acceptăm că tot ceea ce cunoaștem negativ despre proteze are un sâmbure de adevăr. 

Ei bine, da. Protezele sunt extrem de inconfortabile. Ceea ce nu știu oamenii este că protezele sunt inconfortabile doar la început, până când pacientul se va obișnui cu obiectul străin din gura sa. Exact la fel se întâmplă cu orice alt element nou precum aparatul ortodontic, implantul sau chiar și bijuteria dentară. Orice element suplimentar este deranjant la început.

Etapele acomodării

Evident, proteza este voluminoasă, deci disconfortul este mai mare, iar perioada de acomodare este mai lungă. În primele 14 zile, pacientul se va simți inconfortabil din cauza protezei. El nu va putea vorbi lejer, i se va părea că dinții artificiali reprezintă un zid pentru limba lui și, mai ales, va simți faptul că proteza este mult prea mare pentru gura lui.

  • În prima perioadă, posesorul protezei trebuie să consume doar alimente moi, ușor de mestecat și, de asemenea, să își construiască o alimentație bazată pe lichide. Supele, peștele sau piureurile de legume sunt cele mai indicate pentru această perioadă a acomodării cu proteza.
  • În următoarele săptămâni, pacientul se va acomoda cu noua sa dantură, însă nu în totalitate. Aceasta nu va mai părea atât de mare, însă purtătorul o va simți în continuare ca fiind „în plus”. Este normal să avem dureri gingivale în prima perioadă, mai exact în prima săptămână. În cazul în care aceste dureri persistă și în această etapă, este cazul ca pacientul să-și consulte medicul stomatolog pentru a rezolva problema.
  • Ultima etapă este aceea în care, evident, purtătorul asimilează proteza și o percepe ca făcând parte din componența sa naturală. Acesta este scopul care se dorește a fi atins atât de către pacient, cât și de stomatolog. Vizitele la cabinetul medicului trebuie realizate periodic pentru ca proteza să aibă o durabilitate cât mai mare.
0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*