Osteita alveolară și cuișoarele. Magicul și anticul eugenol

cuisoare osteita alveolara
Eugenolul din cuisoare poate vindeca osteita alveolara

Unul din tratamentele cele mai banale împotriva durerilor de dinți este uleiul de cuișoare. După cum vă spuneam și într-una postările noastre anterioare, respectiv în Combaterea durerilor dentare între tradiție și medicament. Problema cuișoarelor (și nu numai a lor) este că nu sunt decât paleative. Singurul „leac” eficient este un medic stomatolog. Și bineînțeles, o igienă dentară corectă, un stil de viață sănătos doar că, după ce ți-ai pierdut un dinte, o măsea… e cam târziu! În plus, pot să apară complicații.

Osteita alveolară de după extracție

În termeni simpli, osteita alveolară este acea afecțiune, mai bine zis complicație, care apare în urma extracției unui dinte, a unei măsele. Adică nu se vindecă „locul” așa cum trebuie. Din diferite cauze a fost îndepărtat, nu s-a format sau a dispărut cheagul de sânge care proteja plaga rezultată în urma extracției. În general este vorba despre așa-numita „șosetă uscată”.

Simptomele sunt dureri puternice care apar și la câteva zile după intervenție. Acestea nu dispar cu ajutorul analgezicelor. Durerea iradiază la ochi, urechi, apare gustul neplăcut și se măresc nodulii limfatici din zona afectată.

Tratamentul se realizează prin intermediul medicului stomatolog. În mod normal se vindecă în 2-3 săptămâni. Nu este clar ce anume generează această anomalie. Se știe însă că factori favorizanți sunt fumatul, diabetul, iginea orală defectuoasă…

Cuișoarele și efectul lor stomatologic

Un studiu publicat în ScienceDirect.com relevă faptul că osteita alveolară se tratează mai ușor cu eugenol. Mai mult, această substanță miraculoasă are capacitatea de a elimina/preveni și altre complicații sau afecțiuni dentare.

Istoricul eugenolului, cuișoarele…

Cuișoarele sunt printre cele mai vechi mirodenii folosite de civilizația europeană. Sunt originare din sudul Asiei, probabil din Insulele moluce, cunoscute drept Insulele Mirodeniilor – Indonezia. Comerțul cu cuișoare se făcea pe celebra rută „drumul mătăsii”.  Există unele informații că însăși Alexandru cel Mare știa despre cuișoare și efectul lor asupra durerilor de dinți.

Pasta de dinți cu extract de cuișoare

Desigur că o pastă de dinți nu vă va readuce măseaua pierdută, nu va reda sănătatea dintelui cu carie. Însă folosirea ei regulată va reduce riscul de apariție a unor noi afecțiuni, printre care și osteita alveolară, după cum am scris mai sus.

Cuișoarele sunt printre cele mai vechi remedii împotriva durerilor de dinți. Efectul lor asupra organismului este cunoscut încă din antichitate. Iar extractul de cuișoare folosit în uleiurile esențiale are efecte demonstrate:

  • antibacterian și antimicrobian;
  • antiinflamator și analgezic;
  • efect tonic; de îmbunătățire a stării generale psiho-emoționale.

Cele descrise mai sus se datorează compusului numit eugenol, o substanță organică ce se extrage din cuișoare, binecunoscută încă din antichitate pentru efectele ei împotriva durerilor. Cuișoarele au denumirea științifică de Syzygium aromaticum, dar a fost numită inițial Eugenia caryophyllata de unde provine numele compusului de eugenol.

Recomandarea noastră este că dacă doriți o igienă dentară cât mai complexă, cât mai curată și care să vă mențină sănătatea dinților pentru cât mai mult timp, pe lângă pastele de dinți care conțin fluor să le folosiți și pe cele cu eugenol.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*