Mituri sau neștiință despre dinții de lapte!?

dinti de lapte
Despre dintii de lapte. Când mergem prima oara la dentist cu copilul mic?

Una dintre marile erori din stomatologie este aceea când faci referire la mituri. Căci mitul și dentiștii nu prea au legătură. Un mit înseamnă o povestire fantastică, despre originea zeităților, despre credință, iar un dentist este de fapt medic. Eroarea s-a transmis însă și se pare că se amplifică. Nu este treaba noastră să refacem sintaxa și morfologia, ci să vorbim despre subiecte cu adevărat ca fâcând parte din stomatologie.

În cele ce urmează vom demonta idei preconcepute despre dinții de lapte. Sau informații neadevărate, dacă vreți, care circulă în limbajul curent când ne referim la sănătatea dinților copiilor noștri. Dacă vreți puteți să le spuneți și mituri, deși nu sunt. În presă li s-ar zice fake-uri. În fine, mai important ni se pare a fi esența informației, veridicitatea acesteia.

Dinții de lapte și pierderea lor

Se spune că „ah, i-a căzut dințișorul? Nu-i nimic, era de lapte și oricum acolo va crește altul! De acela trebuie să avem grijă!” Adevărul este puțin diferit. Toți dinții sunt importanți. Iar cei de lapte, deși sunt temporari, ei reflectă o etapă din viața copilului. De existența sau lipsa lor depinde buna formare a obiceiurilor de masticație. Dacă sunt pierduți precoce riscăm să avem perturbări la dinții definitivi.

De fapt, mama-natură nu a lăsat nimic la voia întâmplării! Sănătatea unui dinte de lapte ar trebui să preocupe părinții. Căci, de exemplu, dacă un dinte de lapte care cade prea devreme poate determina un obicei nesănătos. Copilul se va juca cu limba în golul respectiv. Vor apărea astfel obiceiuri anormale, mușcătura incorectă fiind unul dintre acestea.

Un dinte de lapte care se pierde prea repede va putea influența ghidarea dintelui definitiv. Mai mult, dacă un dinte definitiv apare prea devreme, el va fi supus riscului crescut al unei carii datorate smalțului imatur.

Caria dinților de lapte

Unul dintre subiectele interesante este când te duci prima oară cu copilul la dentist? Este o temă care se discută nu doar la noi, între părinți, în timp ce-și îmbracă micuții la vestiarul creșelor, ci și în societatea americană. Peste Ocean, de exemplu, Academia Pediatrilor Americani și Asociația Dentiștilor Americani recomandă prima vizită cu copilul la un stomatolog să fie făcută înaintea primei aniversări. Sau la șase luni după apariția primului dinte de lapte.

În societatea americană, un studiu făcut în 2005, doar 47% de procente din părinți își duc copiii la dentist începând cu vârsta de un an. Și vorbim despre o societate cu un sistem de sănătate aflat la standarde mult diferite de cele din România. De exemplu, la noi, doar 13% din cabinetele stomatologice se află în mediul rural.

Inspecția și tratamentul timpuriu al cariei la copil previne infecțiile dentare ulterioare. Fac ca infecția să nu se transmită (cu ușurință) la dinții sănătoși. Ca să nu mai vorbim de o alterare a digestiei în ansamblul ei.

Marea problemă a părinților din România nu este lipsa de informație, ci dificultatea de a distinge între o informație medicală corectă și un fake. Iar aceasta provine, cum bănuiți, dintr-o educație și ea precară. Este un lanț al slăbiciunilor.

Să sperăm însă că politicile viitoare de prevenție vor avea mai multă eficiență.

» When Should a Child See a Dentist for the First Time?
» Doar 13% din cabinetele stomatologice se află la sate

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*