Istoria stomatologiei printr-o vizită la muzeu…

dentifrice
Flaconul din lemn pentru pulbere „dentifrice” din colecția Gyula Orient de la Cluj și o reclama de la începutul secolului XX dintr-un ziar din Paris

Stomatologia este unul dintre cele mai afectate domenii medicale din cauza pandemiei. Urmările se vor vedea însă în timp, asta depinde și de cât de lungă va fi interdicția funcționării cabinetelor stomatologice. Dincolo de tratamentele de urgență, în ceea ce privește igiena dentară putem face destul de multe și singuri acasă. Deși, așa cum vă spuneam în postările noastre anterioare, se dovedește că apetitul pentru sănătatea dinților la români este ceva destul de relativ.

Servicii de estetică dentară la German System Dent

Unul din aspectele relevante în ceea ce privește interesul unei societăți manifestate față de un anumit subiect este și activitatea de muzeistică. Adică numărul de galerii în muzee și expozițiile (temporare sau permanente) dedicate. După cum probabil bănuiți, în România, un muzeu propriu-zis de stomatologie nu v-am putea recomanda.

Deși există totuși un muzeu de stomatologie la Constanța, primul care apare menționat în mediul online. A fost inaugurat în 2006, dar alte informații nu putem oferi, pur și simplu nu sunt accesibile. În țară mai sunt mici amenajări, cum e cea a medicului stomatolog Bratu din Timișoara. Acestea însă au caracter mai mult sentimental și sunt adesea părți din patrimoniul dentistului respectiv.

Stomatologia – parte integrantă din farmacie

Probabil că una dintre cele mai bune colecții din România care să reflecte (o parte, o idee din) istoria stomatologiei se găsește la Cluj. Din nefericire și aceasta este destul de greu accesibilă în mediul online, informațiile despre ea fiind plasate pe un server gratuit. Colecția la care ne referim face parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei de la Cluj napoca. A fost înființată de Gyula (Iuliu) Orient în 1904.

Gyula Orient a fost inițial farmacist apoi a devenit cadru didactic universitar în Cluj. Colecția sa a fost donată Muzeului Ardelean și astăzi se află în sediul celei mai vechi farmacii din oraș. Respectiv în sediul Muzeului de Farmacie din Cluj. (Obiectivul este deocamdată închis, atât datorită pandemiei cât și lucrărilor de restaurare.) 

Dentifricium pulberea pentru igiena dentară din antichitate

Unul dintre cele mai interesante obiecte din colecția Orient este „Pulberea Dentifricium”. (Flaconul, desigur, al unui produs din secolul XIX…) Aceste pulberi pentru dinți erau folosite încă din antichitate, grecii și romanii le foloseau pentru igiena dentară. Acestea aveau în general compoziții asemănătoare cu cele de mai jos:

  • Pumex; sau mai cunoscut sub numele de „piatră ponce”, rezultată în urma contactului lavei vulcanului cu apa mării.
  • Bolus Armeniaca; argilă de proveniență din Armenia. Era cunoscută încă din antichitate și se folosea pentru tratarea rănilor.
  • Cretă, oase de sepia, extract de acacia, bulbi de iriși, o rășină secretată de palmieri numită „Sanguis Draconis”.
  • Smirna; intra în componența dentifriciului datorită calităților antiseptice și astringente. Smirna este cunoscută dealtfel pentru mai multe particularități tămăduitoare.

Foarte interesant la aceste pulberi pentru igiena dentară era găsirea raportului optim între componentele puternic abrazive și cele mai moi. Adică era util ca ele să fie abrazive, ca să curețe smalțul. Dar, în același timp, elementele componente ale pulberilor pentru dinți trebuiau să nu erodeze smalțul.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*