Guma de mestecat și igiena orală

guma de mestecat
Guma de mestecat si igiena orală

Guma de mestecat este un produs  îndrăgit de multă lume. Motivele pentru cate oamenii mestecă gumă sunt, de cele mai multe ori, dorința de a avea o respirație proaspătă în câteva secunde, dar și hrănirea ticurilor nervoase. De-a lungul timpului s-au realizat numeroase studii cu privire le efectele gumei de mestecat în contextul sănătății cavității bucale. 

Stomatologie pentru copii la German System Dent

Inițial, experții nu au fost de acord cu beneficiile acesteia pentru dantură, însă cele mai recente studii arată faptul că acest produs aduce o serie de factori pozitivi cavității bucale în anumite condiții. 

Bacteriile din gură 

Guma de mestecat este eficientă pentru înlăturarea bacteriilor aflate în cavitatea bucală. Totuși, acest efect se produce în primele 30 de secunde, ulterior eficiența gumei de mestecat reducându-se semnificativ. Mai mult decât atât, mestecarea îndelungată a gumei face ca bacteriile absorbite de aceasta să revină în cavitatea bucală. 

Bacteriile se alimentează cu resturile de hrană rămase pe dinți. Resturile pot rămâne chiar și în urma periajului, mai ales dacă acesta este superficial. Bacteriile metabolizează zaharurile, atacând smalțul dinților și provocând carii. Este foarte important să nu vă concentrați doar asupra periajului, ci să utilizați apa de gură, ața dentară și, de ce nu, guma de mestecat. 

Un alt aspect important este ca guma să nu conțină zahăr. Această componentă hrănește bacteriile aflate pe suprafața dinților, contribuind la înmulțirea lor. Anularea acestui efect face ca guma de mestecat să fie dăunătoare sănătății dinților. Tocmai de aceea, este indicat sa optați pentru o gumă cât mai sănătoasă. 

Când nu ar trebui să mestecați gumă

Pentru persoanele cu dantura sensibilă, cu dureri la nivelul maxilarului sau cu lucrări instabile, guma de mestecat trebuie să fie evitată cât de mult posibil. Aceasta poate îrăutăți problemele deja existente ale danturii. Dacă doriți totuși o respirație proaspătă, sunt recomandate dropsurile cu același efect și, bineînțeles, fără zahăr. 

Trebuie să ținem cont de faptul că dantura nu este singura arie asupra căreia se răsfrâng efectele gumei de mestecat. Stomacul este un organ afectat de acest produs. De aceea, în cazul unor probleme ale stomacului, guma de mestecat trebuie înlăturată din practicile zilnice. 

Există anumite gume de mestecat care conțin îndulcitori ca înlocuitori pentru zahăr. Acești îndulcitori pot provoca balonare și diaree. De asemenea, mestecarea îndelungată a gumei, depășind 30 de minute zilnic, poate duce la apariția gastritei. 

Prin urmare, guma de mestecat fără zahăr este un produs benefic pentru cavitatea bucală. Totuși, trebuie să țineți cont de anumite riscuri legate de dantura sensibilă, dar și de problemele gastrice. Nu uitați faptul că guma de mestecat nu substituie periajul dentar.

→ Marile asociații stomatologice se preocupă de efectul gumei de mestecat asupra dinților. Cițiți un articol din American Dental Association

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*