De la viermele dinților la endodonție cu microscop

endodontie

Viermele dinților este una dintre cele mai vechi legende. Ea vine din timpurile vechiului Imperiu Sumerian și este pomenită în câteva tăblițe originare din anticul Babilon. Stomatologia modernă nu o poate accepta, dar milenii la rând s-a crezut că durerea de dinți este provocată de un vierme al dinților. Evident că astăzi ne-am distra copios dacă ni s-ar spune că avem un dinte cu viermi!

Mare parte din istoria omenirii însă așa se știa, că un vierme este responsabil cu căderea dinților și cu bolile gingiei. De legendă au profitat primii dentiști, ei promițând că te scapă de vierme contra unei sume de bani consistente. Trecem peste faptul că te „scăpau” și de dinte…

Este greu de explicat societății cu internet cum omenirea a putut să creadă în viermii din dinți. Credința în existența acestora a persistat și în vechile povești ale populațiilor sud-americane.

viermele dintilor

Viermele din dinte

Cel care a început să demonteze existența viermelui dinților a fost un francez, Pierre Fauchaurd (1678-1761). Studenții la medicină (cu precădere cei ce urmează stomatologia) îl cunosc sub apelativul de „părinte al stomatologiei”. Fauchard a scris unul dintre primele manuale clasice de medicină stomatologică. Lucrarea sa din 1728 – Chirurgul dentist – este o descriere avansată pentru acea vreme a practicilor și patologiei dentare. Sunt descrise atât componența dinților și a maxilarelor, cât și metodele de tratament uzuale pentru acele timpuri.

Fauchard este printre primii „dentiști adevărați” el descriind pulpa dentară și canalul. A fost un contributor timpuriu al proteticii. A realizat probabil una dintre primele obturații de canal radicular. A descris patologia canalului dentar și se poate spune fără exagerare că a pus bazele stomatologiei ca profesie. Fauchard chiar a inventat câteva instrumente pentru practica stomatologică, el fiind în același timp un prim proiectant al acelor endodontice.

stomatologia medievala

De unde pasiunea pentru endodonție? Greu de spus, mai ales că Fauchard nu provine dintr-o familie erudită și nici înstărită și a urmat o școală de ofițeri de marină. Cel mai probabil, francezul a căpătat „hobby-ul” stomatologiei de la un chirurg pe nume Alexander Poteleret, cu care s-a împrietenit pe când activa în marina regală franceză. Jean Pierre Fauchard va părăsi marina și se va dedica exclusiv tratării dinților, protezelor, studiilor medicale. Din acest punct de vedere este unul dintre exemplele de reușită în viață în toate domeniile, atât social cât și financiar.

Etapa germană a endodonției

În 1895, din întâmplare, s-au descoperit razele Roentgen. Apoi, câteva săptămâni mai târziu, Otto Walkhoff, un dentist german bavarez, a folosit pentru prima oară descoperirea lui Konrad Wilhelm von Roentgen. Descoperirea fizicianului german a deschis drumul tratamentelor eficace ale dinților, ale anesteziei și astfel ale tratamenteor medicale endodontice sub înțelesul pe care-l folosim astăzi cu toții.

Endodonția modernă

Intrăm în modernismul endodonției informându-vă că dr. Louis Grossman (1902-1988) este considerat a fi întemeietorul acestei secțiuni a medicinei stomatologice. La fel ca și Fauchard, Louis a fost unul dintre „muncitorii” din medicină. A pornit foarte de jos, fiind de fapt un emigrant evreu născut într-un sat de lângă Odessa. Familia lui a plecat în America din cauza persecuțiilor antisemite.

endodontie chirurgie la microscop

A ajuns profesor al Universității din Pennsylvania, demonstrând cu prisosință existența visului american. Grossman nu este cunoscut doar pentru doctoratele sale în medicină, lucrările sale științifice și miile de articole ci, poate, mai ales pentru esența pe care a introdus-o în practica stomatologică. El a susținut întotdeauna că endodonția trebuie să servească pacientului, ea trebuie să poată fi aplicată, oamenii să suporte tratarea dinților lor.

Asemeni predecesorului său francez, s-ar putea spune că nu Grossman a ales stomatologia ci ea l-a ales pe el. A existat un moment în viața lui când lucra ca jurnalist, iar redacția sa era lângă o morgă. Acolo, după ce-și termina treaba de ziarist, se ducea să studieze cadavrele și mai ales dinții acestora. De multe ori, Grossman se întreba dacă ar mai fi avut același succes și dacă rămânea ziarist.

Faza cu microscopul

Marii descoperitori ai lumii nu sunt cunoscuți doar pentru rezultatele cercetărilor lor sau pentru efectele acestora. Uneori sunt reținuți în mentalul colectiv mai ales pentru vorbele lor de duh, pentru povestiri celebre sau întâmplări deosebite. Unul dintre aceștia este și medicul stomatolog Kim Syngcuk, un cunoscut discipol al lui Grossman.

Asdtfel, dr. Kim, a spus că nu poți trata decât ceea ce vezi. Probabil că este o mare parte de adevăr în aceste cuvinte, însă dentistul canadian se referea la tratamentele de canal dentar cu ajutorul microscopului.

Iluminarea puternică a câmpului operator, precum și mărirea de până la 12.5 ori a imaginii au transformat endodonția într-una dintre cele mai precise specializări. La fel, alături de aceste tratamente stomatologice s-au alăturat și se dezvoltă industrii le mecanicii fine, ale opticii. Cine credea că producția de obiective de lentile de mare acuratețe s-a cam terminat, odată cu dispariția aparatelor de fotografiat clasice, se cam înșeală. Marile legende nu mor niciodată. Este cazul opticienilor de la Carl Zeiss care, iată, acum produc și aparatură de precizie pentru practica și investigația stomatologică.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*