Dinții noștri sunt ultimii din stomatologia romantică

amprenta dentara clasica
Amprentele dentare clasice își trăiesc ultimii ani. Este perioada romantică a stomatologiei moderne...

Spuneam în postarea noastră anterioară că însăși conceptul de amprentă dentară a însemnat un progres remarcabil în stomatologie. Ne referim la amprenta clasică, la mulajul binecunoscut. Ei bine, dacă introducerea siliconului în mulajul pe care-l știm cu toții a reprezentat o nemaipomenită evoluție, încercați să înțelegeți saltul la amprenta optică. Sau digitală, cum vreți să-i spuneți.

Impantul dentar într-o zi

Vârsta amprentei digitale este una mică, extraordinar de mică în comparație cu întreaga istorie modernă a stomatologiei. Am putea spune că e cât o clipă. Dar ce clipă!

De ce e mai bună o amprentă digitală

Dacă v-am spune acum despre sistemele CAD/CAM, adică de proiectare și executare asistată de calculator, probabil ați pleca de pe site. Și pe bună dreptate. Să rețineți însă că ele reprezintă viitorul. Mulajele cu ceară și silicon își trăiesc cu siguranță ultimii ani. Ce avantaje oferă amprenta digitală în comparație cu cea convențională?

Riscul contaminării microbiene este redus

Poate că la acest aspect nici nu ne-am fi gândit dacă nu eram în mijlocul unei pandemii. Dacă nu era atât de evidentă posibilitatea de transmitere a unor microbi, a unor virusuri chiar. În mod cert, cavitatea orală a pacientului este pusă la adăpost de bacterii prin realizarea unei amprente orale.

stomatologie bucuresti
Cele două tipuri de amprentare au sensibiliate diametral opusă față de microbi

Acceptabilitate crescută din partea pacientului

Cine nu s-a așezat pe scaunul unui dentist și nu i-a băgat acesta un pumn de ceară în gură, apoi i-a ținut maxilarele încleștate pentru a nu strica mulajul, nu prea înțelege despre ce e vorba. Și când ieși afară să scuipi plastilină în toate părțile! Un alt aspect este acela al eliminării în mare proporție a distorsiunilor materialului de amprentă. Metoda digitală va furniza o acuratețe semnificativ mai mare în comparație cu cea clasică.

Reducerea costurilor și avantajele stocării/transmisie datelor

Costurile cu materiale de construcție a modelului, cu timpul și manopera sunt substanțial reduse. Este o metodă curată. Nu se toarnă nimic. În plus, comunicarea cu laboratorul se face prin e-mail. Imaginea este stocată pe calculator. datele clinice sunt transmise sau păstrate pentru un timp practic nelimitat.

Nu se pierd datele clinice de preparație, se rețin informațiile despre dinții vecini, cei antagoniști, rapoarte intermaxilare. De fapt se poate face oricând o analiză a evoluției clinice. Iar pe baza datelor se fac studii și prognoze, utile dealtfel în evoluția stomatologiei pe plan general.

Implantologia dentară este mai bine servită

Măsurarea și evaluarea fiind mult mai precise, rezultă că spațiul protetic va fi măsurat și implementat cu o acuratețe sporită. Profunzimea gingivală este mult mai bine evaluată.

Puncte (încă) slabe ale ale amprentării optice

Tehnologia de amprentare digitală este încă supusă unui mare dezavantaj. Lucrează cu aparatură de ultimă generație or, după cum se poate presupune, intrăm pe tărâmul prețurilor. Unele pot fi încă prohibitive. Deși se amortizează în scurt timp datorită cererii și productivității.

Nu este mai puțin adevărat că o scanare se poate face și cu un aparat mai ieftin, dar și cu unul scump. Depinde de investiție. Efectul însă poate fi cel descris în continuare. Unele sisteme presupun acoperirea dinților cu o pudră specială eliberată dintr-un spray.

Cu cât crește timpul de scanare, invers proporțional cu costul echipamentului, cu atât există un risc mai mare de deformație a amprentei. Pentru că se scanează o parte dintr-o ființă vie. Știți, desigur, că atunci când trebuie să stai nemișcat te mănâncă nasul și-ți vine să te scarpini pe spate. Asta este problema cu echipamentul de scanare și costurile presupuse.

Însă, oricum am trata subiectul, avantajul amprentei dentare optice față de una obținută cu ceară și silicon este net în favoarea primeia. Iată de ce putem spune cu siguranță că trăim ultimii ani ai unei etape din evoluția stomatologiei. Și fiindcă viitorul este fascinant, cu îngăduința dvs vom reveni asupra subiectului în articolele viitoare.

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*