Dinții; cum se numesc și ce roluri au

dinti
Numele dintilor si rolul lor

De câte ori vi s-a întâmplat să nu știți exact denumirea dintelui care vă derajează? Ei bine, nu este o rușine. Sondajele de opinie arată faptul că mulți dintre oameni nu cunosc denumirea exactă a fiecărui dinte. Dacă nu sunteți pasionați de biologie sau dacă nu urmați calea medicinei dentare, atunci lipsa de cunoștință este scuzabilă.

Servicii de estetică dentară la German System Dent

Deși aceste noțiuni se învață încă din școala gimnazială, ele sunt uitate în anii imediat următori de persoanele care nu se mai întâlnesc cu acestea. 

Pe parcursul vieții fiecare om are două dentiții: cea provizorie sau „de lapte” și cea permanentă. În cadrul dentiției provizorii întâlnim un număr de 20 de dinți, dispuși în perechi de câte 10 pe fiecare arcadă. Dinții de lapte încep să se formeze încă din perioada embrionară și erup începând cu vârsta de 6 luni până la 3 ani. În jurul vârstei de 12 ani majoritatea dinților provizorii sunt înlocuiți cu dentiția permanentă. 

Dinții permanenți se regăsesc în cavitatea bucală în număr de 32. În situații normale, până la vârsta de 12-13 ani vor apărea 28 de dinți permanenți. Ulterior, între 18-25 de ani se vor dezvolta ultimii 4 dinți permanenți, anume molarii de minte. Aceștia pot apărea chiar și mai târziu sau, în unele cazuri, pot rămâne incluși în osul maxilar. 

Rolul dinților

În primul rând, dinții au rol în efectuarea masticației. Un lucru mai puțin cunoscut este acela că dinții reprezintă o componentă a aparatului digestiv. Masticația este prima etapă a procesului digestiv. În absența dinților, procesul de digestie este tulburat, creându-se astfel probleme de sănătate semnificative. Fiecare dinte al cavității bucale are propriul rol în masticație. În funcție de forma și poziția acestora ei pot fi dinți de tăiere, sfâșiere sau mestecare a alimentelor. 

O altă funcție importantă a danturii este cea estetică. Aflându-se în centrul celui mai vizibil punct al corpului uman, forma, alinierea și culoarea dinților este foarte importantă pentru conturarea unui aspect armonios. De asemenea, dinții au rol fonetic. În absența acestora, în special a incisivilor, vor fi întâmpinate dificultăți în pronunțarea consoanelor. 

Denumirea dinților

Incisivii se regăsesc în număr de 8 și sunt împărțiți în două categorii: frontali și laterali. Aceștia au rol în mușcarea alimentelor. Cei 4 canini sunt dinții cei mai lungi, ascuțiți și rezistenți ai danturii. Aceștia se situează la curbura arcadei, făcând trecerea dintre dinții frontali și cei laterali. Rolul lor este de a sfâșia alimentele. 

Premolarii 1 se situează imediat dupa canini, fiind urmați de premolarii 2. Aceștia au rol în masticație, însă nu la fel de important precum cel al molarilor. Molarii se regăsesc în număr de 12, fiind dispuși câte 6 pe fiecare arcadă și 3 pe fiecare parte. Aceștia sunt foarte puternici, având câte două sau trei rădăcini și efectuând principalul rol al fărâmițării.

Celebrități cu dinți dintre cei mai frumoși din lume!

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*