Amprenta dentară și anii ei de pionierat

amprenta dentara
Amprenta dentara se foloseste in două scopuri principale. Pentru realizarea de lucrari dentare si in criminalistica

Primele amprente dentare care au contribuit la condamnarea unui criminal sunt cele din 1978 și aparțin lui Ted Bundy. Acesta a fost un ucigaș în serie născut în statul Vermont, SUA. A murit electrocutat în 1989, după identificarea a cel puțin 30 de victime.

Lucrări de protetică dentară la Gwerman System Dent

Amprenta dentară care l-a pus în legătură directă cu ultima lui victimă, după care a fost descoperit, a fost găsită pe o fetiță de 12 ani. Așa cum afirma chirurgul dentar care le-a identificat, amprenta dinților de pe corpul fetiței nu reprezintă dovada crimei în sine, ci dovedește legătura dintre victimă și criminal. În treacăt fie spus, numărul victimelor lui Ted Bundy ar trece de o sută de femei…

Povestea de mai sus, este extrasă din „Dosarele criminalilor în serie”, carte scrisă de Paul Simpson și apărută (și) la Editura Niculescu. Am expus cazul în ideea de a dovedi importanța amprentelor dentare în stomatologie. Ca și în criminalistică dealtfel, dar nu acesta este domeniul nostru.

Amprenta dentară în criminalistică este însă folosită pentru identificarea persoanelor dispărute. Cu o condiţie: subiectul investigat să deţină o fişă medicală la dentist. Or, în condiţiile din România, acest subiect este încă destul de sensibil. Pe de altă parte, câţi infractori români merg la dentist!?

Stomatologia și influența criminalistică

Identificarea criminalistică pe baza amprentei dentare este o obișnuință deja. Formularea conceptului de amprentă dentară a aparținut însă medicilor stomatologi. Evident, aceștia încercau să reproducă amprenta orală a fiecărui pacient însă în scopuri mult mai pașnice, dacă putem spune așa. Mulajele din medicina dentară au avut drept scop primordial obținerea de informații necesare pentru a crea proteze.

Lucrările de protetică dentară au cunoscut o evoluție formidabilă din clipa în care s-a inventat conceptul de amprentă optică, respectiv amprentă digitală. Saltul a fost imens. Acum, suntem aproape sigur în anii terminali ai amprentelor dentare clasice. Adică a celor făcute cu materiale de genul siliconului. Deși, din punct de vedere al acurateței obținute, siliconul este și el un progres fantastic.

Amprenta optică (digitală)

Conceptul de proiectare asistată de calculator a dispozitivelor protetice a fost dezvoltat și introdus în lumea medicală stomatologică de un medic francez. Este vorba de Francois Duret. Acesta, în 1973, la Universitatea din Lyon și-a prezentat teza „Amprenta optică” („Empreinte Optique”). Tot el, în 1984, a brevetat și dezvoltat un dispozitiv de executat lucrări dentare.

Francois Duret este așadar părintele primului sistem de CAD/CAM destinat exclusiv practicienilor dentiști (computer-aided design / computer aided manufacturing). Vă rugăm să rețineți că acestea se făceau în Franța când, la noi, în anii de tristă amintire, calculatoarele personale erau doar un moft. Deși la IPRS Băneasa se fabricau sub licență vechile Spectrum, acestea erau inaccesibile publicului larg și mediului academic.

Saltul între amprenta optică (digitală) și cea clasică este uriaș, cam ca diferența dintre Dacia 1300 și Dacia Duster. Asupra a ceea ce înseamnă una și ce înseamnă alta vom reveni într-unul din articolele noastre viitoare. Până atunci, să mai notăm că primul scaner digital intraoral a apărut în 1980. Este rezultatul colaborării dintre un medic stomatolog german și un electronist italian. Respectiv între  Dr. Werner Mörmann și inginerul electronist Marco Brandestin.

Digitalizarea stomatologică este însă prea fabuloasă ca să ne oprim aici…

0/5 (0 Reviews)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*