Record la numărul de dinți: 526, tot în India!

radiografie dentara malformatie
Radiografia dentara cu 526 de dinti, inainte de extractie

Medicii stomatologi de la Saveetha Dental College din Chennai au extras în 30 iulie 526 de dinți din gura unui băiat de șapte ani. Acesta locuia în districtul Tiruvallur și se prezentase la un consult stomatologic acuzând dureri intense. Informația senzațională, care acum circulă în toate ziarele din lume, este aceea că băiețelul a avut în gură un sac plin cu dinți. Conform celor de la Reuters, operația a fost relativ ușoară deorece dantura nu a fost foarte dezvoltată.

record mondial 526 dinti
Echipa de la clinica stomatologica, baietelul si familia lui

Operația propriu-zisă a durat aproximativ cinci ore și au fost extrași dinții care, în total, cântăreau 200 de grame. Dinții extrași din gura copilului aveau dimensiuni cuprinse între 0,1 și 3 mm. Conducerea clinicii de stomatologie Saveetha au mai spus că urmează o analiză serioasă, pentru a se putea trage niște concluzii în legătură cu modul de dezvoltare a dinților de acest tip.

băiatul cu 526 de dinti
eroul acestei interventii chirurgicale

Numărul atât de mare de dinți reprezintă de fapt manifestarea unei afecțiuni rare, este începutul unei tumori benigne care așa se și identifică, prin formarea de denticuli. Nu este clar dacă tumoarea a aparut datorită unor cauze genetice sau se datorează unor influențe externe corpului uman, cum ar fi poluarea mediului de exemplu.

Influența mediului asupra evoluției dentare

Șeful clinicii, medicul stomatolog Pratibha Ramani a spus că pe viitor creșterea unor alți dinți naturali nu ar trebui să fie o problemă. Totuși, în ceea ce privește molarii, va fi nevoie de implanturi dentare după vârsta de 16 ani. Și tot Ramani a mai spus că facultatea de stomatologie de la Saveetha va iniția un studiu despre influența poluării asupra evoluției dentare.

anomalie dentara
Să fie aceste anomalii dentare din cauza poluării? Se întreabă medicii stomatologi…

Părinții băiatului spuneau că li s-a părut lor că este ceva în neregulă, încă de pe la vârsta de 3 ani, chiar au intenționat să-l aducă la un consult la clinica de stomatologie. Dar cum fiul lor s-a simțit bine, ideea a fost abandonată.

Din relatările ziariștilor rezultă că băiatul a suportat bine operația, iar după câteva zile de observație în clinica stomatologică a fost externat.

India extracțiilor dentare record

Cei 526 de dinți extrași din gura băiatului din Tiruvallur, au depășit cu mult un alt caz deosebit, petrecut în 2014 la Mumbai. Atunci a fost însă vorba de 232 de dinți, extrași de la un adolescent de 17 ani.

anomalie dentara
Tânărul din Bombay cu 232 de dinți, record la nivelul anului 2014

Ceea ce face diferența între cele două cazuri este modul în care au ajuns la cabinetul stomatologic. Dacă pentru primul, apopierea de Saveetha a fost un lucru extrem de benefic, probabil și părinții aveau un grad de educație destul de ridicat, a doua situație a fost total deosebită.

Adolescentul Ashik Ghavai locuia într-un district situat în interiorul Indiei și provenea dintr-o fameilie săracă. S-a chinuit vreme de câteva luni deoarece medicii nu știau să identifice cauza. De ce nu s-a efectuat o radiografie? Probabil din lipsa banilor, a asistenței medicale deficitare, a educației sau toate acestea la un loc.

5/5 (1 Review)

OFERTĂ SPECIALĂ RECONSTRUCȚIE TOTALĂ

Oferta Implant dentar
Sistemul Sky Fast&Fixed Bredent ☝

1 Comentariu

 1. Din păcate eu am avut Paradontoza și pe vremea mea nu era tratament pt acest diagnostic
  Am ajuns fara un dinte in gura și fără o măsea
  Nu știu ce să spun in aceasta privința
  Medicii pt pacienți sunt ai doilea după Dumnezeu
  Numai Dumnezeu știe de ce și cum și pt ce i-au crescut atâți dinți
  Mă bucur că sa terminat cu bine Dumnezeu să vă binecuvânteze
  Să vă dea putere de muncă
  Domnul ISUS SA FIE MEDICUL SUPREM IN MAINILE VIASTRE SI SA REUȘITI IN TOATE IN MESERIA VOASTTĂ
  MULTA SANATATE
  NIMIC FĂRĂ DUMNEZEU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*